Duurzaamheid begint voor mij bij uren in de klusschuur met mijn vader. ‘Ons pap’, zoals dat in Brabant heet, was een echte uitvinder. Hij wist van alles iets te maken en omdat hij op zijn 43e linkszijdig verlamt raakte werd ik zijn tweede rechterhand. Uitvinden en mogelijkheden zien heb ik met de paplepel ingegoten gekregen.
De werkplaats lag vol met ‘oude’ materialen, tools en onderdelen. We mochten het dan ook nooit rotzooi noemen want dat was het niet!
Tijdens mijn studies werktuigbouwkunde en lerarenopleiding heb ik me minder verdiept in duurzaamheid, maar vanaf het moment dat ik bij Philips solliciteerde veranderde dit. Een manager inspireerde me tijdens mijn sollicitatiegesprek, hij sprak over de circulaire economie en ik was om. Wat een gouden systeem.
In de jaren daarop volgend heb ik veel projecten gedaan met een focus op circulair ontwerpen, circulaire businessmodellen, piloting en menselijke transformatie. Daarnaast stond ik part-time voor de klas en ging ik workshops faciliteren.
De laatste tijd heb ik me op drie onderdelen gefocust:
-
- Duurzaamheid DELEN (Share): door op evenementen en bijeenkomsten te spreken, te modereren en op sociale media best practices te delen.
- Duurzaamheid DOEN (Do): door met behulp van projecten middelgrote bedrijven te helpen verduurzamen;
- Duurzaamheid FACILITEREN (Guide): door het faciliteren van workshops waarbij teams zelf door middel van design thinking met duurzame proposities aan de slag gaan en strategie bepalen;